Hoe word je bewust van je adem?
Je adem.
We ademen zonder dat we erbij stilstaan, het gaat helemaal vanzelf.
Ademhalen gebeurt meestal onbewust, maar ook bewust in-en uitademen of de adem even inhouden is mogelijk. Onbewuste inademing wordt gestuurd door een impuls vanuit het ademhalingscentrum in het verlengde merg van de hersenstam. Het is een uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide.
Maar zo technisch wil ik het in deze blog niet hebben, het gaat erom dat we ons bewust worden van onze ademhaling.
En dat kunnen we zelfs merken hoe wij zelf ademhalen als we hier even stil bij staan en ons in de stilte verbinden met onze adem.
Test: leg 1 hand op je hart leggen en 1 hand op je buik. Dan merk je dadelijk waar je adem het meest actief is en dat noemen we een buikademhaling of een borstademhaling.
Als je het woord ontspannen zegt, dan breng je dadelijk onbewust even een signaal naar je adem. Wanneer we gespannen zijn, is onze ademhaling sneller en oppervlakkig en meer in je borstkas voelbaar. Vandaar dat onze buikademhaling de beste ademtechniek is.
We verbinden ons op een zachte manier met de diepe krachten in onszelf als we meer bewust stilstaan bij het voelen tijdens onze beoefening. Dat doen we helaas in ons dagelijkse leven te weinig, omdat we natuurlijk ons hiervan nooit bewust zijn. Mocht je dit door de dag willen ervaren, dat kan ook, maar dan moet je hier jezelf even op attent maken en elke dag een moment voor jezelf zoeken waar jij je bewust wordt van jouw ademhaling!
Onze 3 breinen of energievelden in ons lichaam (hoofd – hart – hara) zijn een belangrijk centrum, een soort middenas dat je kan voorstellen. Elk brein reageert verschillend maar ze kunnen ook niet zonder elkaar. Dat merk je als je stress ervaart, of gehaast bent en dat je hoofd eerst reageert, waardoor je adem versnelt en ook dikwijls je onderbuik onrustig is.
Breindyamica.
Je hebt een brein in je hoofd, hart en buik.
Het hart bezit een intelligentie en kan afstemmen op signalen vanuit het hoofd, de buik en de omgeving en kan je helpen om inzicht te krijgen in subtiele verschillen in die signalen die je niet zou opmerken als je alleen maar vanuit je hoofd redeneert.
Hoe beter de relatie is tussen je hart en je hoofd, hoe beter je afgestemd bent op de subtiele boodschappen van je hart. Hoe bewuster je deze boodschappen kunt horen, hoe beter je intuïtie werkt.
Test.
Leuk om te ontdekken is de 3 breinen test, je vindt het via deze link. https://www.mbraining.nl/3-breinen-test/
Gezonde ademhaling
Ademen is primair. Het is de brug tussen je geest en je lichaam. In vele talen zijn de woorden geest en adem hetzelfde. In het Sanskriet heet het prana. Ademen is direct en onlosmakelijk gekoppeld aan emoties en humeur. Kijk naar iemand die kwaad, bang of overstuur is en je zult een oppervlakkige, snelle en onregelmatige ademhaling zien. Denk vervolgens eens aan hoe jij ademt als je blij, kalm en je tevreden voelt.
Langzaam ademen heeft ook een positieve werking op je hele lichaam en geest. Het geeft vele voordelen. Beter immuunsysteem, bewuster voelen, gezonde bloeddruk, meer energie, goede spijsvertering, betere nachtrust, minder stress, minder snel migraine…
Tip vanuit mijn jarenlange ervaring in yoga.
Buikademhaling:
Zo oefen je de buikademhaling:
- Ga zitten of liggen en leg één hand op je borst en één op je buik.
- Adem in door je neus en laat je buik opbollen. Voel hoe je ademhaling tegen je hand duwt.
- Adem rustig uit door je mond en voel hoe je buik weer ruimte geeft aan je hand. Let vooral op je buik die op en neer gaat.
- Durf te voelen en te ervaren wat er gebeurt in jouw lichaam.
- Blijf je adem volgen, op een zachte en rustige manier. Het wordt een zachte flow, rustig in en rustig uit ademen. Je kan indien je graag iets loslaat je uitademing wat langer maken en geluid bij maken van zuchten. Zo laat je echt alle spanning en stress goed los. Wat een gevoel van opluchting kan geven.
- Ademhaling tellen kan je beter tot concentratie brengen. Dat kan je best zelf even voelen of jij je daar comfortabel bij voelt. Bijvoorbeeld: vier tellen inademen – een tel vasthouden – zes tellen uitademen – een tel vasthouden.
Doe deze oefening ongeveer vijf minuten en herhaal ze eventueel een paar keer per dag. Dus ook terwijl je leest, staat te koken of naar de bakker fietst. En zeker in situaties waarin je je onrustig en gespannen voelt, zoals in de file, tijdens een functioneringsgesprek of een vervelend telefoontje.
Probeer maar, je zult zien dat het werkt!